Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Ραβανί μελαχρινό.

Αν και το ραβανί που όλοι γνωρίζουμε είναι λευκό εγώ θα σας προτείνω μία λίγο διαφορετική συνταγή που θα σας εντυπωσιάσει.

Υλικά:
2 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι σκληρό
1φλυτζάνι ζάχαρη
1φλυτζάνι βούτυρο
1φλυτζάνι βούτυρο γάλακτος
5 αυγά
3 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουτερ
1κοφτό κουταλάκι κανέλα
ξύσμα ενός μέτριου πορτοκαλιού
μισό φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 φλυτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα και κοπανισμένα

Υλικά για το σιρόπι:
3 μισή φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
χυμό από το πορτοκάλι

Εκτέλεση
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο. Σ ένα μπολ βάζουμε μόνο τους κρόκους από τ' αυγά και την ζάχαρη και τα χτυπάμε.Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι,το μπέικιν πάουτερ, την σόδα, τις βανίλιες,την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού  και το προσθέτουμε στο μπολ με το βούτυρο.

Ρίχνουμε και το κονιάκ ανακατεύουμε λίγο.  Χτυπάμε ξεχωριστά τ' ασπράδια μαρέγκα και την ρίχνουμε στο μείγμα.
Στο τέλος προσθέτουμε τα καβουρντισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα ανακατεύοντας ελαφριά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσει.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό , την ζάχαρη, την φλούδα από το πορτοκάλι και το χυμό για 5 λεπτά ( μέχρι δηλαδή να δέσει το σιρόπι ).
Όταν έχει μισοκρυώσει το ραβανί ρίχνουμε με μία κουτάλα το ζεστό σιρόπι να ποτίσει όλο το γλυκό.


Μπορείτε να το σερβίρετε με μία μπάλα βανίλια παγωτό.

Το μυστικό για το σκούρο χρώμα που θα έχει πάρει το Ραβανί είναι η κανέλα και το καβουρντισμένο αμύγδαλο.

 Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: