Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σπανακόπιτα αρωματική

Υλικά:

1 κιλό σπανάκι
3 πράσα
4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι σέσκουλο
μισό ματσάκι μυρώνι
μισό ματσάκι μάραθο
λίγο άνηθο
λίγο μαϊντανό
2 αυγά
300γρ. φέτα τρίμμα
κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
κοφτό αλάτι
πιπέρι
λάδι
1 πακέτο φύλλο κρούστας

Εκτέλεση

Κόβουμε το σπανάκι, το σέσκουλο, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το μυρώνι σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να ζεματιστούν με λίγο λάδι.
Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά, το τυρί και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Εάν δούμε ότι έχει υγρά το μείγμα μπορούμε να ρίξουμε με την χούφτα μας λίγο σιμιγδάλι ψιλό, ή τρίμμα φρυγανιά για να τραβήξει τα υγρά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας λαδώνοντας κάθε φορά ένα - ένα τα  φύλλα.
Ρίχνουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Πριν βάλουμε την πίτα στο φούρνο την χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.

Καλή επιτυχία!



Καλή σας όρεξη!

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Χορτόσουπα όλο υγεία

Χρησιμοποιούμε ότι λαχανικό θέλουμε. Κάτι σαν Μιξ λαχανικών.
Εδώ σας προτείνω κάποια από τα λαχανικά που σε όλους αρέσουν.
Υλικά: 
2 μεγάλα κολοκύθια
2 μελιτζάνες αργίτικες
2 πατάτες μέτριες
1 πιπεριά πράσινη
2 καρότα μέτρια
λάχανο κομμένο ( ένα μπολ σαλάτας )
2 πράσα
2 -3 μπρόκολα
1 ξερό κρεμμύδι μέτριο
4 - 5 μανιτάρια πλευρώτους
1 μέτρια ντομάτα
αρκετό μαϊντανό
μισό φλιτζάνι λάδι
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
2 ποτήρια νερό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι να μαραθούν. Μετά ρίχνουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια να ανακατευθούν με τα λαχανικά.
Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμισθεί.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το νερό να βράσουν για 5 λεπτά ακόμα.
Όταν είναι έτοιμα, παίρνουμε με την τρυπητή κουτάλα τα λαχανικά και τα βάζουμε στο μπλέντερ να λιώσουν, να γίνουν σαν κρέμα.
Την κρέμα των λαχανικών την ξαναρίχνομαι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το ζουμί που έχει μείνει από το βράσιμο.
Είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Αν την θέλετε πιο αραιή μπορείτε να προσθέσετε νερό και να ανακατέψτε.


Ένα πιάτο όλο υγεία.

Καλή σας όρεξη!

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Αρωματική μηλόπιτα με σταφίδες

Υλικά:


6 - 7 μήλα
1 κούπα τσαγιού σταφίδες μαύρες
1κούπα τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κοφτό κουταλάκι σκόνη μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο
1 πορτοκάλι (το χυμό του)
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
μισή κούπα τσαγιού ζάχαρη
λίγα κομματάκια βούτυρο
2 φύλλα σφολιάτα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες όχι πολύ χοντρές.
Σ' ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με τα μήλα και ανακατεύουμε με το χέρι να αναμιχθούν.
Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα φύλο σφολιάτας απλώνοντας το να σκεπάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.Πάνω στην σφολιάτα στρώνουμε τα μήλα,χωρίς να αφήσουμε κανένα κενό.Το ζουμί που έχει μείνει στο μπολ το ρίχνουμε πάνω στα μήλα που έχουμε στρώσει.Ρίχνουμε 4 - 5 κομματάκια βούτυρο και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο την σφολιάτα και την χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε την μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθεί η σφολιάτα.





Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τυρόπιτα στα γρήγορα

Υλικά:

400γρ. γιαούρτι 
200γρ γάλα
400γρ. φέτα τρίμμα
250γρ τριμμένο τυρί ( κεφαλογραβιέρα )
2 αυγά
400γρ καλαμποκάλευρο
πιπέρι
μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
4 μικρά κομματάκια βούτυρο

Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στο τέλος ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο  ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
Λαδώνουμε  ένα στρογγυλό ταψί και ρίχνουμε την γέμιση.
Ρίχνουμε τα κομματάκια από το βούτυρο πάνω στη μείγμα και ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40΄. Στα τελευταία 5' ανεβάζουμε στην πάνω σειρά το ταψί για να πάρει ένα χρώμα χρυσαφί.
Βγάζουμε από το φούρνο και κόβουμε σε κομμάτια την τυρόπιτα.




Καλή επιτυχία!

Ραβανί μελαχρινό.

Αν και το ραβανί που όλοι γνωρίζουμε είναι λευκό εγώ θα σας προτείνω μία λίγο διαφορετική συνταγή που θα σας εντυπωσιάσει.

Υλικά:
2 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι σκληρό
1φλυτζάνι ζάχαρη
1φλυτζάνι βούτυρο
1φλυτζάνι βούτυρο γάλακτος
5 αυγά
3 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουτερ
1κοφτό κουταλάκι κανέλα
ξύσμα ενός μέτριου πορτοκαλιού
μισό φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 φλυτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα και κοπανισμένα

Υλικά για το σιρόπι:
3 μισή φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
χυμό από το πορτοκάλι

Εκτέλεση
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο. Σ ένα μπολ βάζουμε μόνο τους κρόκους από τ' αυγά και την ζάχαρη και τα χτυπάμε.Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι,το μπέικιν πάουτερ, την σόδα, τις βανίλιες,την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού  και το προσθέτουμε στο μπολ με το βούτυρο.

Ρίχνουμε και το κονιάκ ανακατεύουμε λίγο.  Χτυπάμε ξεχωριστά τ' ασπράδια μαρέγκα και την ρίχνουμε στο μείγμα.
Στο τέλος προσθέτουμε τα καβουρντισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα ανακατεύοντας ελαφριά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσει.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό , την ζάχαρη, την φλούδα από το πορτοκάλι και το χυμό για 5 λεπτά ( μέχρι δηλαδή να δέσει το σιρόπι ).
Όταν έχει μισοκρυώσει το ραβανί ρίχνουμε με μία κουτάλα το ζεστό σιρόπι να ποτίσει όλο το γλυκό.


Μπορείτε να το σερβίρετε με μία μπάλα βανίλια παγωτό.

Το μυστικό για το σκούρο χρώμα που θα έχει πάρει το Ραβανί είναι η κανέλα και το καβουρντισμένο αμύγδαλο.

 Καλή επιτυχία!