Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

Αρωματικό κέικ με καφέ

Υλικά:

500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250γρ. βούτυρο
4 αυγά
250γρ. γάλα
400γρ ζάχαρη ( 2 φλυτζάνια του τσαγιού )
2 βανίλιες με άρωμα λεμονιού
1 κοφτό κουταλάκι Νες καφέ
μισό ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
ξύσμα από λεμόνι
1 χούφτα σταφίδες


Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη ν' ασπρίσει για 3 λεπτά.
Ρίχνουμε ένα ένα τ' αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, το γάλα και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά τον καφέ με το κονιάκ και τις σταφίδες και το ρίχνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε για λίγο.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 - 200 βαθμούς.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όταν κρυώσει το κέικ δίνοντας χριστουγεννιάτικη εικόνα στο γλυκό μας.


 Καλή επιτυχία!

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

Σπανακόπιτα αρωματική

Υλικά:

1 κιλό σπανάκι
3 πράσα
4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι σέσκουλο
μισό ματσάκι μυρώνι
μισό ματσάκι μάραθο
λίγο άνηθο
λίγο μαϊντανό
2 αυγά
300γρ. φέτα τρίμμα
κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
κοφτό αλάτι
πιπέρι
λάδι
1 πακέτο φύλλο κρούστας

Εκτέλεση

Κόβουμε το σπανάκι, το σέσκουλο, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το μυρώνι σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να ζεματιστούν με λίγο λάδι.
Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά, το τυρί και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Εάν δούμε ότι έχει υγρά το μείγμα μπορούμε να ρίξουμε με την χούφτα μας λίγο σιμιγδάλι ψιλό, ή τρίμμα φρυγανιά για να τραβήξει τα υγρά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας λαδώνοντας κάθε φορά ένα - ένα τα  φύλλα.
Ρίχνουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Πριν βάλουμε την πίτα στο φούρνο την χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.

Καλή επιτυχία!



Καλή σας όρεξη!