Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα

Υλικά:

500γρ. Ηλιέλαιο
400γρ. Χυμό πορτοκαλιού
1200γρ Αλεύρι
30γρ. Ζάχαρη άχνη
50γρ. βούτυρο λιωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
Ένα σφινάκι κονιάκ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
350γρ. καρύδια χοντροκομμένα

Υλικά για το σιρόπι

500γρ.νερό
700γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δυο
3 ξυλάκια κανέλας
100γρ. μέλι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το κομμένο πορτοκάλι,τα ξυλάκια κανέλας να βράσουν για 2 λεπτά. Βγάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει
Προχωράμε τώρα στα μελομακάρονα.
Σ' ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά, το βούτυρο, και όλα τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια απαλά για να μην σφίξει η ζύμη.
 Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και πατάμε την επιφάνειά τους με τον τρίφτη ή χαράζουμε με ένα πιρούνι.
Τα τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, έτσι ώστε να πάρουν ένα χρυσό σκούρο χρώμα.
Μόλις βγουν ζεστά τα ρίχνουμε στο σιρόπι και τ' αφήνουμε για 1 λεπτό και μετά τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν.
 Παίρνουμε μία πιατέλα και ρίχνουμε λίγο μέλι και λίγα καρύδια και από πάνω στρώνουμε τα μελομακάρονα. Επαναλαμβάνουμε μέλι, καρύδια, μελομακάρονα φτιάχνοντας σχήμα πυραμίδας.



Καλή επιτυχία!
Χαρούμενες και γευστικές γιορτές!

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιέδες με αμύγδαλο

Υλικά:

600γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
250γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο
220γρ. ζάχαρη άχνη
1200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού Μπέκιν πάουτερ
60γρ κονιάκ
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη άχνη για 15 λεπτά. Ψήνουμε τ' αμύγδαλα στο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν και τα χονδροκόβουμε.
Στο χτυπημένο βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι, την βανίλια, το Μπέκιν πάουτερ, το κονιάκ, και τ' αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μία μάζα μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες.
Έχουμε βάλει λαδόκολλα στο ταψί και στρώνουμε τους κουραμπιέδες. Φουρνίζουμε για 15 - 20 λεπτά στους 160 - 170 βαθμούς.
Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους ραντίζουμε με ανθόνερο. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Πασπαλίζουμε μία πιατέλα με ζάχαρη άχνη και αρχίζουμε να στρώνουμε κουραμπιέδες ρίχνοντας από πάνω ξανά και ξανά ζάχαρη άχνη.






Καλή επιτυχία!

Χαρούμενα και γευστικά Χριστούγεννα!