Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ρολό κοτόπουλο με σφολιάτα

Υλικά:
1μέτριο κοτόπουλο σε μερίδες
1/2 πράσινη πιπεριά
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 κίτρινη πιπεριά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Μία σκελίδα σκόρδο
Ένα κουτί μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κύβο ζωμό κότας
Λίγο λάδι ( μισό φλιτζάνι του τσαγιού )
τυρί τριμμένο ( κεφαλογραβιέρα )
αλάτι , πιπέρι, μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
λίγο άσπρο κρασί
Ένα αυγό
Ένα πακέτο φύλλο σφολιάτα

Εκτέλεση:

Βράζουμε το κοτόπουλο να μαλακώσει. Το ξεψαχνίζουμε σε μικρά κομματάκια.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε  το κρεμμύδι, τις πιπεριές που έχουμε ψιλοκόψει, το σκόρδο λιωμένο και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το κρασί να πάρει μία βράση μαζί με το κύβο ζωμού κότας. Προσθέτουμε λίγο αλάτι,πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Όταν έχει πιει τα υγρά του το φαγητό κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Στην συνέχεια σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και ανοίγουμε την μία σφολιάτα για να την γεμίσουμε με την μισή δόση από το μείγμα του κοτόπουλου. Βάζουμε στην μέση της σφολιάτας την γέμιση και ρίχνουμε λίγο τυρί τριμμένο και διπλώνουμε την μία άκρη πάνω από την γέμιση. Αλείφουμε με λίγο αυγό για να κολλήσει και στην συνέχεια παίρνουμε την άλλη άκρη για να κλείσουμε το ρολό. Αλείφουμε και εδώ με αυγό για να κολλήσουν καλά οι άκρες πιέζοντας με το χέρι. Αλείφουμε όλο το ρολό με το αυγό.
Την ίδια διαδικασία κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Τα βάζουμε στο ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει η σφολιάτα ένα σκούρο χρυσό χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορεί να κοπεί το ρολό κοτόπουλου.




Καλή επιτυχία!
Σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!

Τούρτα Σοκολατίνα με αμύγδαλο και μπισκότο

Για τους λάτρεις της σοκολάτας, να μια ευκαιρία να την φτιάξετε και να την απολαύσετε!

Υλικά:

1 πακέτο με τρία κομμάτια παντεσπάνι σοκολάτας
1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση σοκολάτας σοκολάτας
2 και1/2 φλιτζάνια του τσαγιού  γάλα
150 γρ. καβουρντισμένο αμύγδαλο
150 γρ. τριμμένο μπισκότο πτιμπερ
1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό πορτοκαλιού
1 βανίλια
Τρούφα σοκολάτας

Υλικά για σιρόπι

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1/2 φλιτζάνι τσγιού ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Εκτέλεση 

Ξεκινάμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα με την κρέμα προσθέτοντας το κονιάκ, το χυμό του πορτοκαλιού, την βανίλια.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι που θα ραντίσουμε το παντεσπάνι. Σ' ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, την ζάχαρη και το κονιάκ για 2 - 3 λεπτά. Καβουρντίζουμε το αμύγδαλο και το περνάμε στο multi να γίνει τρίμμα.
Σε μία στρογγυλή πιατέλα βάζουμε το ένα παντεσπάνι αφού το έχουμε ραντίσει πολύ καλά και από τις δύο πλευρές με το σιρόπι. Απλώνουμε μία στρώση από την κρέμα και ρίχνουμε από πάνω αρκετό αμύγδαλο τρίμμα καβουρντισμένο, και τρίμμα μπισκότο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα δύο επόμενο. Καλύπτουμε τα πλαϊνά με όση κρέμα έχει περισσέψει και στο τέλος ρίχνουμε αρκετή τρούφα σοκολάτας σε όλη την επιφάνεια της τούρτας.
Αν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε την τούρτα με κερασάκια ζαχαροπλαστικής, ή με αποξηραμένες στο φούρνο φέτες πορτοκαλιού που τις έχετε κόψει στη μέση.
Μπορείτε ακόμα να γαρνίρετε με λίγη σαντιγί.

Καλή επιτυχία !

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα

Υλικά:

500γρ. Ηλιέλαιο
400γρ. Χυμό πορτοκαλιού
1200γρ Αλεύρι
30γρ. Ζάχαρη άχνη
50γρ. βούτυρο λιωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
Ένα σφινάκι κονιάκ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
350γρ. καρύδια χοντροκομμένα

Υλικά για το σιρόπι

500γρ.νερό
700γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δυο
3 ξυλάκια κανέλας
100γρ. μέλι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το κομμένο πορτοκάλι,τα ξυλάκια κανέλας να βράσουν για 2 λεπτά. Βγάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει
Προχωράμε τώρα στα μελομακάρονα.
Σ' ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά, το βούτυρο, και όλα τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια απαλά για να μην σφίξει η ζύμη.
 Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και πατάμε την επιφάνειά τους με τον τρίφτη ή χαράζουμε με ένα πιρούνι.
Τα τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, έτσι ώστε να πάρουν ένα χρυσό σκούρο χρώμα.
Μόλις βγουν ζεστά τα ρίχνουμε στο σιρόπι και τ' αφήνουμε για 1 λεπτό και μετά τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν.
 Παίρνουμε μία πιατέλα και ρίχνουμε λίγο μέλι και λίγα καρύδια και από πάνω στρώνουμε τα μελομακάρονα. Επαναλαμβάνουμε μέλι, καρύδια, μελομακάρονα φτιάχνοντας σχήμα πυραμίδας.



Καλή επιτυχία!
Χαρούμενες και γευστικές γιορτές!

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιέδες με αμύγδαλο

Υλικά:

600γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
250γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο
220γρ. ζάχαρη άχνη
1200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού Μπέκιν πάουτερ
60γρ κονιάκ
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη άχνη για 15 λεπτά. Ψήνουμε τ' αμύγδαλα στο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν και τα χονδροκόβουμε.
Στο χτυπημένο βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι, την βανίλια, το Μπέκιν πάουτερ, το κονιάκ, και τ' αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μία μάζα μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες.
Έχουμε βάλει λαδόκολλα στο ταψί και στρώνουμε τους κουραμπιέδες. Φουρνίζουμε για 15 - 20 λεπτά στους 160 - 170 βαθμούς.
Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους ραντίζουμε με ανθόνερο. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Πασπαλίζουμε μία πιατέλα με ζάχαρη άχνη και αρχίζουμε να στρώνουμε κουραμπιέδες ρίχνοντας από πάνω ξανά και ξανά ζάχαρη άχνη.






Καλή επιτυχία!

Χαρούμενα και γευστικά Χριστούγεννα!

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Αρωματικό κέικ με καφέ

Υλικά:

500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250γρ. βούτυρο
4 αυγά
250γρ. γάλα
400γρ ζάχαρη ( 2 φλυτζάνια του τσαγιού )
2 βανίλιες με άρωμα λεμονιού
1 κοφτό κουταλάκι Νες καφέ
μισό ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
ξύσμα από λεμόνι
1 χούφτα σταφίδες


Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη ν' ασπρίσει για 3 λεπτά.
Ρίχνουμε ένα ένα τ' αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, το γάλα και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά τον καφέ με το κονιάκ και τις σταφίδες και το ρίχνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε για λίγο.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 - 200 βαθμούς.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όταν κρυώσει το κέικ δίνοντας χριστουγεννιάτικη εικόνα στο γλυκό μας.


 Καλή επιτυχία!